Proste obliczanie mas i objętości produktów w gospodarstwie rolnym

Czy można zważyć np. owies wcale go nie ważąc? Okazuje się, że tak. Wystarczy wykorzystać proporcje między masą i objętością ciał stałych znane z lekcji fizyki. Ten wpis zawiera tabelę mas i objętości różnych produktów i materiałów produkowanych i wykorzystywanych w gospodarstwie rolnym. Tego typu dane są bardzo pomocne przy prowadzeniu gospodarstwa rolnego. Zainteresowałem się tym tematem pisząc artykuł o obliczaniu zapasów kiszonki.

Rodzaj produktu/materiału Przeciętna masa 1 m3 w kg Przeciętna objętość 1 t w m3
Płody rolne
Pszenica 750-800 1,33-1,25
Żyto 650-750 1,54-1,33
Jęczmień 600-640 1,67-1,56
Owies 400-450 2,5-2,22
Gryka 615-640 1,63-1,56
Groch, bobik, wyka 800-850 1,25-1,18
Rzepak 700-720 1,43-1,39
Ziemniaki 600-700 1,67-1,43
Buraki (korzenie) 600-650 1,67-1,54
Trawa i koniczyna (świeże) 350 2,86
Snopy luzem 75-90 13,3-11,1
Siano świeże 50-90 20-16,66
Siano zleżałe 60-70 16,66-14,28
Słoma zbóż jarych (zleżała) 80 12,5
Słoma zbóż ozimych 90 11,11
Wytłoki suche 330 3
Kiszonka z zielonek 600-700 1,67-1,43
Nawozy mineralne
Superfosfat pylisty 1100 0,91
Mączka fosforowa 1400 0,72
Sole potasowe 1000 1
Siarczan amonowy 800 1,25
Azotniak 950 1,05
Materiały opałowe
Węgiel kamienny 650-900 1,54-1,11
Węgiel brunatny 650-750 1,54-1,33
Torf 324-650 3,09-1,54
Koks 320-400 2,78-2,5
Drwa 350-400 2,86-2,5
Materiały budowlane
Cement w proszku 1400 0,71
Beton żwirowy 2200 0,45
Beton żużlowy 1300 0,77
Wapno palone (suche) 600-1000 1,67-1
Wapno gaszone (twarde) 1320-1430 0,76-0,7
Cegła zwykła 1800 0,56
Ziemia
Glina mokra 2000 0,5
Glina sucha 1600 0,63
Piasek mokry 2000 0,5
Piasek suchy 1600 0,63
Ziemia mokra 1800 0,56
Ziemia sucha 1400 0,71
Żwir czysty suchy 1700 0,59
Różne
Obornik 700-900 1,43-1,11
Śnieg świeżo nasypany 80-190 12,00-5,26
Śnieg mokry zbity 200-800 5,00-1,25

źródło: „Co rolnik wiedzieć powinien”, praca zbiorowa, Warszawa 1986

About these ads

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

WordPress.com Logo

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Twitter picture

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Follow

Otrzymuj każdy nowy wpis na swoją skrzynkę e-mail.

%d bloggers like this: